A legjobb kültéri parkoló árak! Foglalj most itt, a szabad parkolót oldalán, használd ki kedvezményes árainkat, rendkívüli tavaszi-nyári akció!
Regisztráció utazási iroda számára Bejelentkezés
info@szabadparkolo.hu 70 / 7019 333, 70 / 6221 212

Új generációs időjárásradarokkal biztonságosabb a repülés

Új generációs időjárásradarokkal biztonságosabb a repülés

A légiforgalmi irányításnak a közhiedelemmel ellentétben nem feladata a veszélyes időjárás elkerüléséhez szükséges útvonal megadása a repülőgépek számára. A veszélyes időjárási jelenségek, így például a nyári zivatarok elkerülése is a pilóták feladata.

A légiforgalmi irányítás elsődlegesen arról gondoskodik, hogy a légijárművek között mindenkor meglegyen a szabályos elkülönítés, ennek figyelembe vételével engedélyezik a pilóták által kért elkerülő manővereket. A kereskedelmi repülőgépek pilótáinak a veszélyes időjárás elkerüléséhez a repülőgépek fedélzeti időjárás felderítő radarjai adnak elsődleges információt. A cikkben a gyakorlati felhasználók, azaz pilóták szemszögéből mutatjuk be az időjárás okozta veszélyeket és a kereskedelmi repülőgépek fedélzeti időjárás-felderítő radarjainak használatát. Az időjárás felderítő radarok legfontosabb feladata valós idejű időjárás képet adni a pilóták számára a repülőgép előtti légtérről, mely alapján a személyzet dönthet az esetlegesen szükséges időjárás elkerülő manőverekről.

A pilótáknak folyamatosan figyelniük kell a radarképet, ez alapján kell meghozniuk a döntést arról, hogy szükséges e bármilyen időjárás elkerülő manőver, ami lehet laterális, vagy vertikális is az adott helyzetnek megfelelően. Természetesen az adott elkerülő manővert egyeztetni kell a légiforgalmi irányítással, a repülési magasság változtatáshoz mindig engedély szükséges, az oldalra való eltérést pedig az irányításnak mindig biztosítania kell.

Mik a veszélyek és a pilóták hogyan ismerhetik fel azokat?

A veszélyek, melyek egy repülőgépre a felhőkben leselkedhetnek, igen sokrétűek lehetnek. A zivatarfelhők hatalmas energiákat mozgósítanak; tíz kilométeres magasságban akár ököl nagyságú jégdarabokkal, hatalmas le- és feláramlásokkal, szélnyírással, jegesedéssel, és persze elektromos tevékenységgel - villámlással - lehetnek telítettek. Minél több nedvességet tartalmaz egy felhő, annál nagyobb mennyiségben veri vissza a radar által kisugárzott hullámokat. A radar a navigációs kijelzőre, az útvonalra vetíti a radarképet, különböző színeket használva, melyek a zöld, a sárga és a piros a nedvességtartalomnak megfelelően, emelkedő sorrendben. 

A turbulenciát a radarok lila színnel jelzik. A turbulencia a nedvesség részecskék egymáshoz viszonyított mozgásának érzékeléséből kerül kiszámításra, tehát a száraz légköri turbulenciát - CAT - a radarok nem érzékelik. A pilóták számára a legfontosabb annak a felmérése, hogy egy adott időjárási jelenség mennyire veszélyes, vagyis annak az eldöntése, hogy keresztül repülhetnek-e a repülőgép előtt található felhőn vagy felhőrendszeren.

A radarkép sokszor nem nyújt ehhez kellő segítséget, ugyanis előfordul, hogy majdnem ugyanúgy néz ki a radaron egy zivatarfelhő és egy esővel jócskán telített ártalmatlan felhő. Ilyenkor a pilóták egyéb támpontokat keresnek annak eldöntésére, hogy veszélyes lehet e átrepülni a felhőn; pl. a felhő formáját, magasságát, a környező felhőket, a hőmérsékletet, a szelet, éjszaka pedig az elektromos tevékenységet figyelik. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy minek kell egyáltalán keresztül repülni olyan felhőkön, melyek a legkisebb mértékben is kérdésesek lehetnek állapotukat illetően.

Instabil időjárásban, ahol a zivatarok is képződnek, vagy front formájában vonulnak, gyakran láncba rendeződnek a zivatarfelhők, így főleg kisebb magasságban - emelkedés vagy süllyedés idején - egyszerűen bezárul az "út" a repülőgép előtt, ilyenkor sokszor "át kell bújni a zivatarfelhők között", megtalálva a veszélymentes rést közöttük. Természetesen ez néha nem kivitelezhető, ilyenkor szélsőséges esetben bizony a "hátra arc" sem elképzelhetetlen.

A fedélzeti időjárás-felderítő radarok új generációja

A cikkben szereplő "teszt példány" a Honeywell RDR-4000 'IntuVue' digitális radar, mely a legújabb technológiát képviseli és egyelőre egyáltalán nem elterjedt, világviszonylatban is csak pár légitársaság rendelkezik vele, szoftvere még mindig fejlesztés alatt áll a gyakorlati tapasztalatok alapján. A hagyományos, analóg radarokkal ellentétben ennek antennája digitális rácsantenna, mely antennán egy mikroprocesszor kapcsolja ki és be a több ezernyi kis antenna rács elemet annak megfelelően, ahogy az irányított antenna karakterisztika követeli.

A radar felépít egy teljesen digitális légteret a földfelszíntől 60000 láb (!) magasságig, 320 tengeri mérföld (!) távolságig a repülőgép helyzetétől mérve. Ezt a virtuális időjárási képet eltárolja a memóriájában, majd folyamatosan frissíti. A beépített földfelszín terep adatbázissal összeveti a radarhullámok visszaverődését, így képes eltávolítani a földfelszíni visszatükröződést, ezáltal megbízható időjárási képet adni 320 tengeri mérföld távolságig, megduplázva ezzel az analóg radarok hatótávolságát. Utazó magasságon, ha az útvonalon található zivatarfelhő, vagy a felhőrendszer nagy laterális kiterjedésű, a pilóták megvizsgálják a vertikális elkerülés lehetőségét is, ami mindig felette való elrepülést jelent, a cella alatt elrepülni rendkívül veszélyes és tilos. 

A felette való elrepüléshez tudnunk kell a zivatarfelhő magasságát, melyet a radar bólintási szögének változtatásával és egyéb vizuális vonatkoztatási pontokhoz viszonyított becsléssel határozunk meg. A digitális radar ebből a szempontból is hatalmas segítséget ad a pilótáknak; csak azokat a felhőket jelzi a hagyományos radarképnek megfelelően, melyek a repülési magasságon vagy felette is találhatóak, a repülési magasság alatti felhőket pedig csak "sraffozottan" jeleníti meg, lásd a képen.

A radar képes manuális üzemmódban a légtér csak egy kiválasztott repülési szintjének - Flight Level - a radarképét megjeleníteni a földfelszíntől egészen FL600-ig (60000 láb), ezzel is nagy segítséget nyújtva a vertikális zivatar elkerülés megtervezéséhez. Természetesen sokszor találkozunk olyan zivatarfelhőkkel, melyek a repülőgép szolgálati csúcsmagasságánál, vagy a pillanatnyilag elérhető maximális magasságnál (mely a repülőgép súlyának függvényében változik) magasabbra nyúlnak. Ilyenkor csak a laterális elkerülés lehetősége adott.

A digitális radar azokra a felhőkre, melyekben elektromos tevékenység van, egy villám piktogramot rajzol, ez főleg a nappali órákban és messzebb lévő zivatarok esetében nagy segítség. A fedélzeti időjárás-felderítő radarok egy másik fontos funkciója a szélnyírás előrejelző (Predictive Windshear - PWS) képességük. Ez a funkció csak egy bizonyos magasság alatt - közvetlenül a felszállás előtt és után, valamint a leszállás előtt működik. A radar felszállás előtt szélnyírás felderítésbe kezd - még akkor is ha esetleg a pilóták elfelejtik bekapcsolni a felszálláshoz - a víz részecskék egymáshoz viszonyított mozgását figyeli, ez alapján jelzi előre az esetlegesen jelenlevő szélnyírást. Ha a felszálló vagy leszálló útvonalon szélnyírást érzékel, úgy hangos figyelmeztetéssel egy időben a navigációs kijelzőre is kirajzolja a szélnyírás pontos helyét.

Természetesen ha a szélnyírás - microburst, downburst - nedvesség részecskéket nem tartalmaz (ami igen ritkán fordul csak elő), úgy a radar nem tudja előrejelezni azt, hiszen nincs miről a radarhullámok visszaverődjenek. Minden időjárás felderítő radar rendelkezik földfelszín felderítő (MAP) üzemmóddal is, melyet általában partvonalak, hegygerincek, egyéb földfelszíni képződmények felderítéséhez használunk.

Példaként említhetem Innsbruck-ot, ahol a repülőteret hatalmas hegyek veszik körül, a leszállás a hegycsúcsok közé történő besüllyedéssel kezdődik, sokszor felhőben. Ilyenkor a biztonságos távolságot a hegyektől a radar MAP üzemmódja is biztosítja a beépített GPS alapú terep adatbázis - Terrain mode - mellett.

Forrás: www.airportal.hu

Vissza

Akciós reptéri parkoló árak

Kültéri parkoló

Ingyenes transzfer.

Nincs belépési díj a repülőtérre!

Téli Akció! 12.01-03.01

1 nap parkolás    -   7.900 Ft.       7.100,-

2 nap parkolás    -   8.900 Ft.       8.200,-

3 nap parkolás    -   9.900 Ft.       9.300,-

4 nap parkolás    -   11.400 Ft.     10.600,-

5 nap parkolás    -   12.500 Ft.     11.700,-

6 nap parkolás    -   13.400 Ft.     12.400,-

7 nap parkolás    -   14.300 Ft.     13.300,-

8 nap parkolás    -   15.900 Ft.     14.300,-

9 nap parkolás    -   15.900 Ft.     15.200,-

10 nap parkolás  -  16.600 Ft.      15.800,-

11 nap parkolás  -   17.100 Ft.     16.400,-

12 nap parkolás  -   17.600 Ft.     16.800,-

13 nap parkolás  -   18.100 Ft.     17.300,-

14 nap parkolás  -   18.600 Ft.     17.600,-

15 nap parkolás  -   19.500 Ft.     18.000,-

16-20 nap parkolás  -  21.500 Ft. 20.000,-

21-25 nap parkolás  -  24.500 Ft. 22.000,-

26-30 nap parkolás  -  27.000 Ft. 25.000,-

30 nap parkolás felett kérje egyedi árajánlatunkat!

 

Kültéri fedett parkoló

Ingyenes transzfer.

Nincs belépési díj a repülőtérre!

1 nap parkolás   -     12.600 Ft.

2 nap parkolás   -     13.600 Ft.

3 nap parkolás   -     14.600 Ft.

4 nap parkolás   -     16.600 Ft.

5 nap parkolás   -     17.800 Ft.

6 nap parkolás   -     18.800 Ft.

7 nap parkolás   -     19.800 Ft.

8 nap parkolás   -     21.200 Ft.

9 nap parkolás   -     22.300 Ft.

10 nap parkolás  -   23.600 Ft.

11 nap parkolás  -   24.800 Ft.

12 nap parkolás  -   25.600 Ft.

13 nap parkolás  -   26.600 Ft.

14 nap parkolás  -   27.200 Ft.

15 nap parkolás  -   28.900 Ft.

16-20 nap parkolás  -   30.100 Ft.

21-25 nap parkolás  -   31.600 Ft.

26-30 nap parkolás  -   33.700 Ft.

30 nap parkolás felett kérje egyedi árajánlatunkat!

 

Fedett teremgarázs

Ingyenes transzfer.

Nincs belépési díj a repülőtérre!

1 nap parkolás -    17.700 Ft,- 

2 nap parkolás -    18.300 Ft,- 

3 nap parkolás -   20.300 Ft,- 

4 nap parkolás -    21.100 Ft,- 

5 nap parkolás -    22.400 Ft,- 

6 nap parkolás -    23.700 Ft,- 

7 nap parkolás -   24.600 Ft,- 

8 nap parkolás -    25.700 Ft,- 

9 nap parkolás -    27.600 Ft,- 

10 nap parkolás -  28.700 Ft,- 

11 nap parkolás -  30.100 Ft,- 

12 nap parkolás -  31.200 Ft,- 

13 nap parkolás -  32.100 Ft,- 

14 nap parkolás -  33.700 Ft,- 

15 nap parkolás -  35.700 Ft,-

16-20 nap parkolás -  38.100 Ft,-

21-25 nap parkolás -  40.300 Ft,- 

26-30 nap parkolás -  43.600 Ft,- 

30 nap parkolás felett kérje egyedi árajánlatunkat!

Figyelem

Áraink az ÁFA-t tartalmazzák. Minden megkezdett nap díjköteles, de cégünk a 24:00 óra után hazaérkező vendégeinknek 03:00-ig, a parkolóba érkezőknek pedig 22:00 órától nem számítja az adott napot.

 

Autó takarítás, mosás

Autóját az időjárás függvényében takarítjuk, visszaérkezése előtti nap vagy aznap. Lehetőség szerint a takarítás után garázsba állítjuk.

 

1./ Személyautó

Külső: 4.500 Ft

Belső: 4.500 Ft

Külső – Belső: 9.000 Ft
 

2./ Egyterű, SUV, kisbusz

Külső: 5.000 Ft

Belső: 5.000 Ft

Külső – Belső együtt: 10.000 Ft

 

3./ Prémium autótakarítás

A következőket tartalmazza a mosás és takarításon kívül:

- Autó Klímarendszerének, szellőzőinek és teljes utasterének  a szagsemlegesítése,  fertőtlenítése ózongenerátorral

- Szilikonos gumiápolás